Ελληνική Κουζίνα, Αξία; Ανεκτίμητη

 


Θέμα : Να κατακτήσουμε τον κόσμο με τις συνταγές μας

Κυριακή 11 Απρίλιου 2021. Opinion Article by Blog writer Nostadamos-hellas.

Η Ελληνική κουζίνα αποτελεί ένα γαστρονομικό προορισμό στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο μια ζωντανή πρεσβεία Πολιτισμού, γεύσεων και παραδόσεων.

Τα τελευταία χρόνια και δίπλα – σχεδόν – στα μεγαθήρια της παγκόσμιας κουζίνας ( Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ιαπωνία, Κίνα, Περού ) δειλά - δειλά άρχισε να αναδύεται και η Ελληνική Κουζίνα.

Η Ομογένεια με τις φιλότιμες προσπάθειες και κατά κύριο λόγο Ελληνικά υλικά μετά τους Έλληνες άρχισε να «μαγεύει» και τους ντόπιους όπου ήταν αυτοί, Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία, Καναδάς κλπ.

Μαζί φυσικά με τις γεύσεις, την καλή φιλοξενία ( Service ) τα καλαίσθητα ( στην πλειοψηφία τους ) εστιατόρια και την Ελληνική μουσική εντρύφησαν τους ντόπιους στην Ελληνική παράδοση.

Έτσι έμαθαν μετά την Ακρόπολη, τον Αριστοτέλη και τον Σωκράτη, το Κοντοσούβλι, τα θαλασσινά με Ελληνικό τρόπο μαγειρεμένα και τα καταπληκτικά Ελληνικά κρασιά και ηδύποτα ( Ούζο, τσίπουρο ).

Και σίγουρα όλοι όσοι τα δοκιμάζουν ονειρεύονται κάποια στιγμή να επισκεφτούν ως τουρίστες  την Ελλάδα για να δοκιμάσουν δίπλα στην Θάλασσα όλα αυτά που απλόχερα στην Ελλάδα μας χάρισε η Γεωργία και η φύση.

Η Ελληνική κουζίνα είναι όρος ο οποίος περιγράφει την παραδοσιακή κουζίνα των Ελλήνων.

Η σύγχρονη ελληνική μαγειρική έχει ευρεία χρήση ελαιόλαδου, δημητριακών, κρασιού, κρέατος, λαχανικών και ψαριών-θαλασσινών.

Επίσης, άλλα σημαντικά τροφικά προϊόντα είναι οι ελιές, οι ντομάτες, το τυρί, οι μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το γιαούρτι και ο χυμός λεμονιού.

Τα κύρια χαρακτηριστικά των παραδοσιακών ελληνικών γλυκών είναι οι ξηροί καρποί και το μέλι, ενώ συχνά χρησιμοποιούνται και διάφορα φρούτα κυρίως για τα λεγόμενα γλυκά του κουταλιού, αλλά επίσης και ζυμαρικά για ορισμένες συνταγές.

Ακόμα μια σημαντική παράμετρος της Ελληνικής κουζίνας είναι οι μεζέδες που είναι ένα συλλογικό όνομα για μια ποικιλία από μικρά γεύματα, που συνήθως σερβίρονται με κρασί, με ούζο ή με τσίπουρο σε μεζεδοπωλεία, ουζερί και τσιπουράδικα, αλλά επίσης σερβίρονται και σε επισκέπτες που μπορεί να έχει κάποιος στο σπίτι του. 

Η κουζίνα των Ελλήνων χαρακτηρίζεται ως Μεσογειακή, ενώ επίσης έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά με τις παραδοσιακές κουζίνες της Ιταλίας, των Βαλκανίων, της Τουρκίας και του Λεβάντες (τμήμα της Μέσης Ανατολής).

Ιστορία

Κατά την αρχαιότητα και συγκεκριμένα το 320 π.Χ. γράφτηκε το πρώτο βιβλίο μαγειρικής στην ιστορία, από τον αρχαίο Έλληνα Αρχέστρατο, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ο πατέρας της γαστρονομίας.

Εδώ θα κάνουμε μια ιδιαίτερη μνεία

Το πιο γνωστό του έργο είναι η Ηδυπάθεια ή Γαστρονομία, η οποία γράφτηκε σε ποιητικό εξάμετρο και διασώζεται εξ ολοκλήρου σε 62 τμήματα στο κείμενο των Δειπνοσοφιστών του Αθήναιου (2ος αιώνας μ.Χ.).

Το ποίημα με κωμικό ύφος πληροφορεί τον αναγνώστη για το που μπορεί να βρει το καλύτερο φαγητό στις περιοχές της Μεσογείου καθώς και παραθέτει αρκετές μαγειρικές συνταγές και τρόπους παρασκευής εδεσμάτων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα ψάρια.

Το ποίημα προτρέπει τον αναγνώστη να παραμερίσει την εγκράτεια και να αφεθεί στην απόλαυση και ευχαρίστηση του καλού φαγητού χωρίς καμία φειδώ, κάτι που εξηγεί τη φήμη του Αρχέστρατου ως ανθρώπου με έκλυτα ήθη κατά τους φιλοσόφους Κλέαρχο (4ος αιώνας) και Χρύσιππο (3ος αιώνας), καθώς και τον χαρακτηρισμό του ως τον Ησίοδο ή τον Θέογνη των λαίμαργων καθώς παρωδεί τον τρόπο γραφής των παλαιών συγγραφέων.

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν καλοφαγάδες με ιδιαίτερη έμφαση στην Ποιότητα !

Μια από τις συνταγές του περιλαμβάνει λαβράκι καρυκευμένο με σίλφιο και καλυμένο με γιδοτήρι, κροκέτες τόνου πασπαλισμένες με κύμινο, βουτήγματα σκουμπριού σε άρμη, και ξιφία τυλιγμένο σε φύλο συκιάς.

Μετά από τα αρχικά ορεκτικά, ακολουθεί πάπια καλυμμένη με υπόσφαγμα (κρεμώδης σάλτσα).

Το συμπόσιο συνεχίζεται με γλυκό πλακούντα, το οποίο αποτελούνταν από διάφορα επίπεδα ζύμης γεμισμένα με μέλι και μαλακό τυρί, και το όλο δείπνο συνοδεύεται από κρασί.

Η αρχαία ελληνική κουζίνα χαρακτηριζόταν από λιτότητα και είχε ως βάση την λεγόμενη «τριάδα της Μεσογείου»:

Σιτάρι - ελαιόλαδο - κρασί, με βάση τα ψάρια.

 Το κρέας τρωγόταν πιο σπάνια και ο λόγος ήταν ότι την εποχή εκείνη η αναπαραγωγή του ζωικού κεφαλαίου γίνονταν με «παραδοσιακό τρόπο » ενώ σήμερα έχουμε την εντατική και πολλές φορές σταβλισμένη κτηνοτροφία κλίμακας με τεχνητή γονιμοποίηση και πολλαπλασιασμό με ειδικό σιτηρέσιο ανά περίπτωση.

 Αυτή η τάση στην ελληνική διατροφή συνεχίστηκε στα ρωμαϊκά και μετέπειτα στα ενετικά και οθωμανικά χρόνια και μεταβλήθηκε σχετικά πρόσφατα, που με την τεχνολογική πρόοδο το κρέας έχει γίνει πολύ πιο εύκολα διαθέσιμο στο ευρύ πλήθος.

Η αστικοποίηση περίπου μετά το 1960 έφερε τις ανάλογες αλλαγές όπως νέες συνταγές, νέους τρόπους παρουσίασης και περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Στην Ελλάδα άρχισε να εμφανίζετε ο Γύρος από φρέσκο χοιρινό κρέας και τα κοτόπουλα κλωβοστοιχίας ( με πρωτοπόρους εκείνη την περίοδο τους Μεγαρείς με τα περίφημα κοτόπουλα και αυγά Μεγάρων, και αργότερα τα κοτόπουλα Βοκτάς ).

Το κρασί και το ελαιόλαδο ήταν πάντα ένα κεντρικό μέρος της ελληνικής κουζίνας διαχρονικά και η εξάπλωση των σταφυλιών και των ελαιόδεντρων στην περιοχή της Μεσογείου και ακόμη πιο μακριά συσχετίζεται στενά με τον Ελληνικό αποικισμό.

Η Βυζαντινή κουζίνα ήταν παρόμοια με την αρχαιοελληνική κουζίνα και αποτελεί την φυσική της συνέχεια, με κύρια διαφορά όμως ότι περιλαμβάνει νέα συστατικά που δεν ήταν διαθέσιμα στο παρελθόν, όπως το χαβιάρι, το μοσχοκάρυδο, τον βασιλικό και τα λεμόνια, ενώ το ψάρι συνεχίζει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διατροφής.

Η βυζαντινή κουζίνα είχε επωφεληθεί από τη κομβική γεωγραφική θέση της Κωνσταντινούπολης που ήταν ένα παγκόσμιο κέντρο του εμπορίου των μπαχαρικών.

Το πιο χαρακτηριστικό και αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής κουζίνας είναι το ελαιόλαδο, όπου χρησιμοποιείται συχνά στα περισσότερα πιάτα.

Παράγεται από τους καρπούς των ελαιόδεντρων τις ελιές και αποτελεί χαρακτηριστική γεύση της ελληνικής διατροφής.

Η βασική παραγωγή σιτηρών στην Ελλάδα είναι το σιτάρι και το κριθάρι.

 Σημαντικά λαχανικά είναι οι ντομάτες, οι μελιτζάνες, οι πατάτες, τα φασόλια, οι μπάμιες, οι πιπεριές και τα κρεμμύδια.

Το μέλι στην Ελλάδα παράγεται κυρίως από το νέκταρ των οπωροφόρων, εσπεριδοειδών και κωνοφόρων δέντρων.

 Επίσης υπάρχει και η Μαστίχα που είναι αρωματική φυσική ρητίνη που εξάγεται από το μαστιχόδεντρο που καλλιεργείται μόνο στο νησί της Χίου.

Η Ελληνική κουζίνα χρησιμοποιεί κάποια αρώματα (αρτυματικά φυτά ) πιο συχνά από ότι άλλες μεσογειακές κουζίνες, δηλαδή:

 Ρίγανη, μέντα, σκόρδο, κρεμμύδι, μαϊντανός, άνηθο και φύλλα δάφνης.

 Άλλα κοινά βότανα και μπαχαρικά όπως ο βασιλικός, το θυμάρι και ο μάραθος.

Σε πολλές ελληνικές συνταγές, χρησιμοποιούνται και γλυκό-μπαχαρικά σε συνδυασμό με κρέας, όπως η κανέλα και το γαρίφαλο. 

Το κλίμα και το έδαφος της χώρας έχει την τάση να ευνοεί την εκτροφή αιγών και προβάτων σε περισσότερο βαθμό απ' ότι βοοειδών όπως οι αγελάδες και ως εκ τούτου πιάτα με ντόπιο βόειο κρέας είναι λιγότερο συχνά.

Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι περισσότερο κοινά, όπως είναι φυσικό, στις παραθαλάσσιες περιοχές και στα νησιά, χωρίς αυτό ωστόσο να σημαίνει πως δεν είναι κοινά και στις υπόλοιπες περιοχές και ειδικά στις μέρες μας που η αγορά είναι εξελιγμένη με μεγάλη ποικιλία τροφίμων.

Στην ελληνική κουζίνα σημαντικό ρόλο έχει και το τυρί.

 Χρησιμοποιείται μια μεγάλη ποικιλία από τυριά, όπως η φέτα, το κασέρι, το κεφαλοτύρι, η γραβιέρα, η φορμαέλα, το ανθότυρο, το μετσοβόνε, η μυζήθρα και το χαλούμι (κυρίως στην Κύπρο).

Οι ταβέρνες και κάποια εστιατόρια είναι από τους βασικούς χώρους που σερβίρουν παραδοσιακά ελληνικά πιάτα για τους ντόπιους και τους τουρίστες.

 Πρόσφατα, τα "fast food" έχουν γίνει επίσης δημοφιλή στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Παρά το γεγονός ότι το γρήγορο φαγητό κερδίζει τη δημοτικότητα και πολλές μεγάλες αλυσίδες "fast food" έχουν ανοίξει σε όλη την Ελλάδα, οι Έλληνες εξακολουθούν να βασίζονται κατά κύριο λόγο στην πλούσια και εκτεταμένη ελληνική διατροφή.

 Επιπλέον, μερικά παραδοσιακά ελληνικά φαγητά, ειδικά το σουβλάκι και η πίτα με γύρο συχνά σερβίρονται σε στυλ γρήγορου φαγητού.

Δείτε στο παρακάτω Video τον Gordon Ramsay να Δοκιμάζει στο Λονδίνο την Ελληνική Κουζίνα από ένα απλό – καθημερινό Ελληνικό παραδοσιακό – Οικογενειακό - εστιατόριο.

Πηγές – Παραπομπές

Ελληνική κουζίνα

Αρχέστρατος

Η διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων

Κρασί

Ελληνικά τυριά

ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΑΣ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ

Gordon Ramsay 


Το blog εκφράζει προσωπικές και υποκειμενικές απόψεις με μεγάλες δόσεις

από Χιούμορ, Σάτιρα και φυσικά Τρολάρισμα μέχρι τελικής πτώσης.

Στα σχόλια ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.

Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.

Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.

Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.

E-mail :   nostradamos.hellas@gmail.com 

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε Ελεύθερα !

Δημοφιλείς αναρτήσεις